Marmaris Bülten
Marmaris Cruise Port MareNostrum Yeşil Marmaris Lines
Your Voice Your Newspaper... From Marmaris to The World
TUGAY'DAN MARMARİS TV'YE YALANLAMA
TUGAY'DAN MARMARİS TV'YE YALANLAMA

TUGAY’DAN MARMARİS TV’YE YALANLAMA

Ata Sevgi / Marmaris

            Marmaris TV’ de yapılan haberde, Marmaris Limanı’na gelen yolcuların ayakbastı ücreti olarak 14 Euro ücret ödedikleri iddialarına karşılık, Marmaris Liman İşletmeciliği Yönetim Kurulu Başkanı Doğan Tugay haberi yalanlayarak, alınan ücretin 14 Euro değil, gelen geminin sefer sayısına göre ayakbastı parasının 4,50 ile 5,50 Dolar arasında değiştiğini söyledi.

Tugay konunun muhatabı Marmaris TV Genel Müdürü Gökmen Ulu’ya hitaben  dün (21 Ocak 2009) yaptığı yazılı basın açıklamasında; “Marmaris Liman ücretleri ile ilgili yayınınızı ilk defa 18 Ocak 2009 tarihindeki 19:30 haberlerinde izledim. Konuyla ilgili olarak halkımıza yanlış bilgi vermemek için yetkili arkadaşlarımız ile görüştükten sonra, bu açıklamayı kuruluşunuza göndermeyi uygun buldum.
            Buradaki amacımız, kimin tarafından kurumunuza iletildiğini bilmediğim bilgilerin, gerçeği yansıtmadığını, dolayısıyla sizin ve halkımızın yanıltıldığını ifade etmektir. İzin verirseniz konuyu madde madde ve kısaca açıklamak istiyorum:
            1 - Marmaris Limanı işletme hakkı, Marmarislilerin kurduğu bir konsorsiyum tarafından, özelleştirme idaresince açılan ihale sonucu 30 yıllık bir süre için devralınmıştır. Limana yapılacak her türlü yatırım şirket tarafından karşılanacak ve 30 yılın sonunda devlete bırakılacaktır. Ancak yatırımlar özelleştirme idaresi başkanlığı ile Türkiye denizcilik işletmelerinin iznine tabidir.
            2 - Marmaris liman işletmeciliği A.Ş. özelleştirme yasası gereği, özelleştirme idaresinin ön gördüğü ana sözleşme ile kurulmuş ve Türkiye Denizcilik İşletmeleri A.Ş.’nin üst düzey bir görevlisi yönetim kurulunda, Muğla Vali Yardımcısı da denetleme kurulunda görevlendirilmiştir. Dolayısıyla şirket, devletin yönetimine katıldığı bir tüzel kişiliğe sahiptir.
            3 - Marmaris Liman İşletmeciliği A.Ş., ihale sonucunda tüm Marmaris Limanı’nın denizindeki işletme hakkını da Türkiye Denizcilik İşletmeleri’nden devralmıştır. Bu nedenle limanımıza giren - çıkan yük ve yolcu gemileri ister rıhtıma yanaşsın ister demirde kalsın belli ücretleri ödemek zorundadırlar. Bunun içine ticari yatlarla yurt dışından limanımıza gelen ve giden müşterilerin ayakbastı ücretleri de dahildir. Sonuç olarak, bu limana girip çıkan her kişi ve ticari gemi ücreti ödemektedir, bu hak devlet tarafından yıllardan beri tatbik edilmektedir.
           4 - İlişik belgeden anlaşılacağı gibi kruvaziyer gemilerden alınan ayak bastı ücreti geminin yaptığı sefer sayısına göre 4,50 s ile 5,50 $ arasında değişmektedir. Genellikle büyük ve yolcu kapasitesi yüksek olan gemiler 4,50 $ ödemektedirler. Cruıse gemilerinden bugüne kadar yayınınızda bahsedilen 14 euro ücret alınmamıştır. Hatta bu gemilere verilen plotaj, römorkaj, palamar vb gibi hizmetlerde de %30 - %65 arası indirimler yapılmaktadır. Bütün bu indirimler, Akdeniz’deki rakip ülke limanları da göz önüne alınarak uygulanmaya konmuştur.
           5 - İzmir limanı, Türkiye Denizcilik İşletmeleri A.Ş.. tarafından işletilmektedir. Bu işletme bir kaç yıl öncesine kadar hiç taviz vermeden ayak bastı ücretini 10,00 $ olarak almaya devam etmiştir. Ancak şimdiki iktidarın ulaştırma bakanlığının talimatıyla ücreti kişi başı 2,00 ABD Doları’na indirmiştir.
Ancak bu talimat özelleşen limanlarda uygulanmamış fakat fiyatlar geri çekilerek uyum sağlanmıştır.
           
6 - İzmir Limanı’na gemilerin rağbet etmelerinin nedenlerinin başında Kuşadası Limanının bazı cruıse firmalarına uyguladığı ve eşitlik ilkesine aykırı fiyat politikasıdır. Kuşadası limanının ayakbastı ücreti 8,50 $ olup, bazı gemilere 5,50 $ uyguladığı da söylenmektedir. Bildiğiniz gibi Kuşadası Limanı’nı işleten kuruluşun ortaklarından birisi de Ofer grubudur. Ofer grubu ise royal Carabien Cruise firmasının sahibidir. Bu firmanın Amerika’daki rakibi Carnival Cruise, Avrupa’daki rakipleri ise Costa Cruise, Norvegian Cruise ve MSC’ dir. Bu firmalar yukarıda bahsettiğim nedenle Kuşadası Limanı’nı iptal etmişler ve programları için hayati önem taşıyan Efes ve Meryem Ana ören yerlerine ulaşabilmenin en uygun limanı olarak İzmir’i seçmişlerdir. Ayrıca, İzmir ve ilçeleri ticaret odalarının beraberce finanse ettikleri kişi başı 2,00 $ destek de faydalı olmuştur. Ancak 2,00 $ lık destek Cruise firmaları için önemli değildir. Çünkü Cruise firmaları yolcularından liman vergileri adı altında 120,00 Euro ücret almaktadırlar. Esas mesele Efes ve Meryem Ana ören yerlerine kolayca ulaşılabilecek liman alternatifinin sağlanmış olmasıdır.
             7 - yayınınızda iyi niyetle ifade ettiğinize inandığım, İzmir Limanı ve Ticaret Odası politikalarının Marmaris'te de uygulanması halinde daha fazla gemi geleceği ve halkımıza daha fazla fayda sağlayacağı söylemlerinize katılmamız için, gemilerin yanaşacağı rıhtıma da ihtiyaç olduğu gerçeğini kabul etmeniz gerektiğini düşünüyorum. Çünkü Marmaris gemi yanaşma rıhtımı; İzmir ve Kuşadası ile mukayese edilemeyecek kadar küçüktür ve kapasitesi ancak 1 büyük gemiyi barındırabilmektedir. Bu nedenle ilçemiz ve yöremizin sorunlarını çözmek için, tüm kurum, kuruluş, basın yayın organları ve sivil toplum örgütleri ile beraber, bilgi, araştırma ve etüde dayalı çözüm önerilerini seviyeli bir tartışma ortamı içinde neticelendirmenin ilçemize ve toplumsal barışa büyük katkı sağlayacağına inancım tamdır.” dedi. (AjansSevgi)

 

 

TUGAY'DAN MARMARİS TV'YE YALANLAMA
tarih Tarih: 22.01.2009, 13:52 okunma Okunma: 888
Yorumla
Ad Soyad
E-Posta (yayınlanmayacaktır)
Yorumunuz
Güvenlik Kodu
  
2010 ales