Marmaris Bülten
Yeşil Marmaris Lines Marmaris Cruise Port MareNostrum
Your Voice Your Newspaper... From Marmaris to The World
LAİKLİK OLMADAN DÜŞÜNCE ÖZGÜRLÜĞÜ OLMAZ
LAİKLİK OLMADAN DÜŞÜNCE ÖZGÜRLÜĞÜ OLMAZ

LAİKLİK OLMADAN DÜŞÜNCE ÖZGÜRLÜĞÜ OLMAZ

 Ata Sevgi / Marmaris

Atatürkçü Düşünce Derneği Marmaris Şubesi, TBMM’de Laiklik’in kabul edilişinin 81 yıldönümü’nde basın açıklaması yaptı.

Yönetim Kurulu adına konuşan Marmaris ADD Başkanı Mukbil Gülkokan; “ 81 Yıl önce, 9 Nisan 1928 tarihinde 1924 Anayasası’nın dört maddesinde yapılan değişiklik 264 üyenin oy birliği ile (1220 sayılı yasa) kabul edilmiş ve bu değişiklikler 10 Nisan 1928 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girmiştir.

            Atatürk, laiklik anlayışını, kendi el yazısı ile kaleme aldığı "Medeni Bilgiler" kitabında, sadece din ve devlet işlerinin değil, dinin de siyasetten ayrılması ve yasaların dine göre değil, toplumun gereksinmelerine göre yapılması ilkelerine bağlamaktadır. Laiklik; devletçilik dışındaki diğer ilkelerin hepsinin de ön koşulları içinde yer alır:

            Demokrasinin ön koşuludur; çünkü laiklik olmadan gerçek bir düşünce özgürlüğü de olamaz, gerçek bir özgür seçim de.

   Milliyetçiliğin ön koşuludur; çünkü laiklik olmayan yerde önem taşıyan öğe ulus değil, inananların oluşturduğu ümmet tir.

   Devrimciliğin ön koşuludur; çünkü laikliği kabul etmemiş bir toplumda, bilimin ve çağın gereklerinin gerisinde kalmış kurumları değiştirmenin tartışması bile genellikle yapılamaz.

   Halkçılığın ön koşuludur; çünkü bir din devletinde halkın istekleri değil, dinsel "seçkin" lerin düşünceleri önemlidir.

            Günümüzde Laiklik karşıtı odaklar tarafından; Atatürk’ün resmine, ismine, ilke ve devrimlerine dönük iç ve dış saldırılar, giderek Atatürk düşüncesinin suç sayılma noktasına getirilmektedir. İçinde bulunduğumuz olumsuz koşullara rağmen, yılmadan, boyun eğmeden, Türkiye’nin aydınlık geleceğine olan inancımızı daha da yükselterek koruyacağız.

    Bütün mücadelemiz laik, demokratik yaşamın bütün alanlarda kök salması, ulusu ve bireylerini kaderde ve tasada bir arada tutmasıdır.” dedi. (AjansSevgi)

LAİKLİK OLMADAN DÜŞÜNCE ÖZGÜRLÜĞÜ OLMAZ
tarih Tarih: 10.04.2009, 18:02 okunma Okunma: 546
Yorumla
Ad Soyad
E-Posta (yayınlanmayacaktır)
Yorumunuz
Güvenlik Kodu
  
2010 ales