Marmaris Bülten
Marmaris Cruise Port Yeşil Marmaris Lines MareNostrum
Your Voice Your Newspaper... From Marmaris to The World
CUMHURİYETİN KURULUŞ BELGESİ LOZAN ANLAŞMASI
CUMHURİYETİN KURULUŞ  BELGESİ LOZAN  ANLAŞMASI

            Muğla Baro Başkanı Gürkan:” Lozan Anlaşması kütüphanelerimizi süsleyen bir tomar kağıt değildir. O anlaşma Türk Milletinin vatanı üzerindeki egemenliğinin tescil belgesidir.
         
Kamu yönetimi anlayışının ve yapısının değiştirilmesi ile “Bölgesel özerklik ilanının” aynı dönemlere denk gelmesi bir tesadüf müdür?
            
Yeni Kamu Yönetimi anlayışında 26 Bölgesel Kalkınma Ajansı oluşturulması ile DTK nın 25 Özerk bölge  önerisinin çakışması tesadüf müdür?..”

Ata Sevgi
                    Kurtuluş Savaşı sonrasında, yeni Türk Devleti ve işgalci ve diğer ülkeler arasında, 24 Temmuz 1923’ te, İsviçre’nin Lozan kentinde imzalanan barış anlaşması sonucu, Türkiye tam bağımsızlığını bütün dünyaya kabul ettirdi.
              
Türkiye’nin bugünkü sınırlarını da belirleyen Lozan Barış Anlaşması’nın 88. Yıldönümü’nde yazılı açıklama yapan Muğla Barosu Başkanı Mustafa İlker Gürkan; Türkiye Cumhuriyetinin Kurucu nitelikteki en önemli uluslar arası belge olan Lozan Anlaşması, 24 Temmuz 1923 te  imzalanmıştır. TBMM nin bu önemli diplomatik başarısını gerçekleştirenleri saygıyla anıyoruz.
      
            Lozan anlaşmasından 3 ay sonra Cumhuriyetin ilan edilmesi; hemen 5 ay sonra 03.03.1924 de Hilafetin kaldırılmasına, Eğitim birliğinin sağlanmasına  ve Şer’iye ve Evkaf Bakanlıklarının kaldırılmasına  dair  temel Cumhuriyet yasalarının kabulü… Lozan da hedefleri ve programı olan bir Ulusun  müzakere masasında bulunduğunu göstermektedir.
       
            Lozan Barış anlaşmasının ruhu, örneğin; Kapitülasyonlara karşı aldığı kesin tavır ile  her bakımdan bağımsızlıktır… Ermeni sorunundaki tavizsiz tutumuyla etnik esasları reddeden her bakımdan ulusal bütünlüktür…. Egemenlik konusundaki kararlı tutumuyla her bakımdan kamu yönetimi konusunda “önce ve asıl olarak millet” odaklı bir anlayışın  ifadesidir.
     
            88. yılda Ulusumuzun önüne aynı sorunların farklı biçimlerde çıkarıldığını görüyoruz. Lozan-Cumhuriyet Ruhuna göre Türkiye’nin Kamu Yönetimi Felsefesinin temelinde “Kamu hizmeti-Kamu Yararı” anlayışı vardır. Uzun süredir “etkinlik-verimlilik” adı altında kamu hizmeti “özelleştirilmiş”, “Kamu yararı” yerini “kar’a” bırakmıştı. Şimdi ise Türkiye’nin kamu yönetimi anlayışı tümüyle ve temelden değiştirilmek isteniyor. Bakanlıkların yeniden düzenlenmesi, yeni yetkiler ile yeni merciler  kurulması gerçeği var… Türkiye’nin; Bölgesel Kalkınma Ajansları ekonomik temelde, 1/100.000 lik Çevre düzenleme planlarıyla mekansal planlama bakımından  gereğinde iller birleştirilerek (Aydın Muğla Denizli örneğinde olduğu gibi) kurulan bölgesel örgütlenmeler gerçeği var… Diğer tüm idari yapısal programların bu bölgesel örgütlenmelere göre alt örgütlenmeler gerçekleştirdiği gerçeği var… “Toplam 26 bölge”
  
             Kamu Yönetimi Temel yasasını çıkarılamadığı için Devletin/İdarenin Örgütlenme biçimi üzerinde esasına dayanan  yapısal değişim gerçekleştiriliyor. 
         
       Kamu yönetimi anlayışının ve yapısının değiştirilmesi ile “Bölgesel özerklik ilanının” aynı dönemlere denk gelmesi bir tesadüf müdür? Yeni Kamu Yönetimi anlayışında 26 Bölgesel Kalkınma Ajansı oluşturulması ile DTK nın 25 Özerk bölge  önerisinin çakışması tesadüf müdür?
     
            Bizim İdare Hukuku derslerinde gördüğümüz;  İdarenin varlığının temel nedeni kamu hizmetidir. Kamu hizmetinin yürütülmesinde başat ölçüt “kamu yararıdır”İdarenin yapısı bu amaçlara göre örgütlenir. İdare Millet için vardır. Millete hizmet için vardır… Kuralıdır. Bunun yerine temel kaygısı; “uluslar arası tekellerin, petro-dolarlara dayanan Ortadoğu sermayesinin ve yerli işbirlikçilerinin “kar’ı olan” bir idari yapılanma “etkin ve verimli idari teşkilat” adı altında önümüze konuluyor. Üstelik “Yeni Kamu Yönetimi” adı altında yaldızlanarak. Kimin için verimli? Kimin için etkin? Lozan Anlaşması kütüphanelerimizi süsleyen bir tomar kağıt değildir. O anlaşma Türk Milletinin vatanı üzerindeki egemenliğinin tescil belgesidir.
               
Biz Lozan’nın 88. yılında başta “Baş Murahhas” İsmet İnönü olmak üzere o zaferi yaratanları saygı ile selamlıyoruz.” dedi. (AjansSevgi / Marmaris)
____________________________ 
İNANILMAZ AMA GERÇEK!
5 YILDIZLI İÇMELER
AQUA HOTEL 
HALKA AÇILDI!..
Ayrıntılar için lütfen linke tıklayın:
http://www.marmarisbulten.com/Haber/icMELER_AQUA_HOTEL_HALKA_AciLDi/

CUMHURİYETİN KURULUŞ  BELGESİ LOZAN  ANLAŞMASI
tarih Tarih: 24.07.2011, 15:28 okunma Okunma: 473
Yorumlar
“Millî egemenlik öyle bir nurdur ki, onun karşısında zincirler erir, taç ve tahtlar yanar, yok olur. Milletlerin esareti üzerine kurulmuş müesseseler, her tarafta yıkılmaya mahkûmdurlar.”

Mustafa Kemâl ATATÜRK
1929

Tarih: 24.07.2011 - 20:18 | Gönderen: Nimet Köse
Yorumla
Ad Soyad
E-Posta (yayınlanmayacaktır)
Yorumunuz
Güvenlik Kodu
  
2010 ales